Regimul juridic al unei persoane fizice autorizate (PFA)

Persoană fizică autorizată reprezintă persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă.

Persoanele fizice autorizate trebuie să aibă un sediu profesional pe teritoriul României.

Pot desfăşura activităţi economice sub forma unei PFA, persoanele fizice care:

 • au împlinit vârsta de 18 ani;
 • nu au săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscală, de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal;
 • au un sediu profesional declarat;
 • declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.

Persoana fizică autorizată va ţine contabilitatea în partidă simplă, potrivit reglementărilor privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil.

În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

PFA îşi poate desfăşura activitatea în mod individual şi independent, ca persoană fizică autorizată sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii. Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu

Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

PFA este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj.

PFA îşi desfăşoară activitatea folosind în principal forţa de muncă şi aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula şi calitatea de întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale.

PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.

Creditorii îşi vor executa creanţele potrivit dreptului comun, în cazul în care PFA nu are calitatea de comerciant.

PFA îşi încetează activitatea şi este radiată din registrul comerţului în următoarele cazuri:

 • prin deces;
 • prin voinţa acesteia;
 • în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot fi deduse (scazute din venituri) toate cheltuielile legate de business, plus cele declarate:

 • intretinerea propriului apartament,
 • amortizarile si dobanzile legate de achizitionarea unui autoturism,
 • o achizitie imobiliara etc.

Comparație între contribuțiile/taxele ce treuie plătite de o PFA în comparație cu alte forme de societăți comerciale

PFA SRL/SA plătitor de impozit SRL Microîntreprindere
Contributie la sanatate asigurari sociale somaj

fond de risc si accidente

comision ITM

concedii de maternitate

6,5% 7%22%3%

0,5 – 4%

0,25 sau 0,75%

0,75%

7%22%3%

0,5 – 4%

0,25 sau 0,75%

0,75%

Total 6,5% 33,3% – 37,5% 33,3% – 37,5%
Impozit pe profit 16%
Impozit pe dividente 16% 16%
Impozit pe venit 16% (calculat pe diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile) sau o suma fixa, determinata pe baza normelor anuale de venit 2,5%

9 Responses

 1. Mihaela Todorescu

  Buna Iulia! es cris mai sus ca la cheltuielile deductibile pot intra cheltuielile cu apartamentul propriu. intrebarea mea este: daca apartamentul nu reprezinta sediul social al PFA-ului, pot deduce cheltuielile? (intretinere, utilitati)
  Multumesc frumos

  1. Buna, Mihaela! Regula generala este ca apartamentul propriu devine si sediul pentru PFA. In acest caz pot fi deduse cheltuielile facute pentru intretinerea apartamentului. Daca ai sediul in alta parte, poti solicita de acolo facturi/chitante pe care sa le deduci.

 2. bogdan

  Buna ziua.

  Am fost PFA in perioada 2005-2010 cand mi-a fost radiat din oficiu,iar in 2013 ma trezesc cu poprire pe conturi in valoare de aprox.4500 ron la Finante (neplata CAS pentru perioada cat am fost PFA).
  Cum pot scapa de aceasta situatie de care eu nu am stiut?
  Va multumesc anticipat

  1. Buna ziua,

   In caz de PFA impozitele si alte taxe catre stat, sunt platite pe CNP-ul persoanei fizice. Sunt datorate aceste sume? In cazul in care nu sunt datorate, puteti face contestatie la executare. Oricum, ANAF-ul avea posibilitatea ca, la momentul inceperii procedurii de radiere, sa solicite sumele datorate. Acum, din punctul meu de vedere este tarziu, insa cel mai bine este sa vad toate actele care stau la baza acestei spete.

 3. Buna Iulia,
  Lucrez ca medic PFI (PFA) si pot beneficia de un credit pt achizitionarea unui imobil; creditul si imobilul vor avea ca proprietar PFA-ul, dupa cum am fost informata de banca care mi-l poate da (program special, divizia pt medici). Ce problema ar ridica faptul ca sunt proprietara a apartamentului ca PFI? Sunt cumva incadrata ca persoana juridica si nevoita sa platesc un impozit mai mare pe locuinta? Am mari dubii…Multumesc, Ioana Simian

 4. oana gheorghe

  lucrez in cadrul M.A.I. ca subofiter si mi-am imfiintat o PFA si vreau sa stiu daca exista un regim juridic special prin care nu as putea sa am angajate terte persoane cu contract individual de munca.

EnglishRomanian
SUNA ACUM