Obligatii instituite prin Ordonanta Militara 3/2020
Este interzisă circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:
a)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b)deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c)deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces ai unui membru de familie;
e)deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f)deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g)deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h)deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
i)deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
În ceea ce privește categoria vârstnicilor, Ordonanța militară 3/2020 spune că circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11,00-13,00, strict pentru următoarele motive:
a)deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
b)deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
c)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d)deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Totuși, dacă persoanele care depășesc vârsta de 65 de ani se află în situația în care realizează activităţi agricole sau deplasarea se face în interes profesional, au dreptul de a se deplasa și în afara intervalului orar de 11:00 – 13:00.
Motivului deplasării se poate verifica astfel
a)angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;
b)persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2)Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (1) se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3)Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.
(4)Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
Toate persoanele care intră în România trebuie, după caz, sa se izoleze la domiciliu sau sa intre în carantină.
Administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti.
Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
Ministerul Apărării Naţionale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a)preluarea în pază a unor obiective a căror protecţie este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
b)personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor de ordine publică;
c)personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor Poliţiei de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.
Documentele care expira pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate îmtr-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă.