Modalitati de a divorta

Divortul in fata judecatorului

Cererea de divort se depune personal, fie de catre unul dintre soti, fie de amandoi. Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot. Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.

Un divort fara acordul partilor, implica audieri de martori, interogatoriu si orice alte probe necesare in functie de capetele de acuzare ce se aduc. Se vor stabili mai multe termene si implicit vor fi mai multe infatisari la care partile trebuie sa fie prezente personal, este o modalitate de divort ce dureaza relativ mult si implica anumite costuri destul de ridicate.

In cazul in care sunt implicati si minori, instanta va emite adresa catre Autoritatea Tutelara care trebuie sa verifice conditiile in care copilul va creste dupa desfacerea casatoriei. Aceasta verificare presupune si vizita unor reprezentanti ai Autoritatii Tutelare la locuinta unde se va stabili domiciliul copilului.

In cazul in care minorul va avea domiciliul in strainanate, instanta va emite adresa catre institutiile din statul respectiv pentru ca acestea sa efectueze verificari la locuinta minorului.

Atrag atentia, in acest caz, ca este posibil ca institutiile din statul respectiv sa fie mult mai rigide decat reprezentantii Autoritatii Tutelare din Romania care vin in control la locuinta unde se va stabili domiciliul copilului. De asemenea, este posibil ca acestea sa faca verificari la locul de munca al parintelui care se va ingriji de minor, verificari la gradinita, acasa, vor dori sa vada care este disponibilitatea parintelui de a petrece timp cu minorul, caracterul persoanei care are in grija minorul in timpul cat parintele este plecat, verificari care pe teritoriul Romaniei nu sunt atat de rigid efectuate.

Un avantaj al dovortului in fata instantei de judecata este ca in cazul in care unul dintre soti are domiciliul/resedinta in strainatate, acesta poate participa la divort printr-un mandatar.

Dovortul prin acordul partilor la instanta, poate fi finalizat inca de la primul termen de judecata, cand ambii soti declara  in fata judecatorului ca sunt de acord cu desfacerea casatoriei, fara sa se stabileasca culpa vreunuia dintre soti si fara motivarea sentintei.

 Divortul in fata ofiterului de stare civila 

Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Inregistrarea cererilor de divort pe cale administrativa se face separat in Registrul de intrare-iesire al cererilor de divort, iar evidenta certificatelor de divort eliberate se tine, de asemenea, intr-un registru.

Divortul in fata notarului

La nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania este infiintat Registrul national de evidenta a cererilor de divort (RNECD), in care se inregistreaza cererile de divort prin procedura notariala.

Procedura divortului prin acordul sotilor este de competenta notarului public cu sediul biroului in circumscriptia judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor.

La primirea cererii, notarul public are obligatia de a verifica, in prealabil, competenta teritoriala. In cazul in care stabileste ca divortul prin acordul sotilor este de competenta altui birou notarial, indruma partile sa se adreseze notarului public competent. Daca partile insista sa inregistreze cererea, notarul public va proceda la inregistrarea cererii si va pronunta o incheiere de respingere a acesteia.

Reprezentarea sotilor in cadrul procedurii notariale a divortului este interzisa.

Sotii se vor prezenta personal in fata notarului public pentru depunerea cererii de divort, precum si ulterior, in cadrul procedurii, pentru staruinta in cererea de divort si exprimarea consimtamantului liber si neviciat de desfacere a casatoriei.

Cererea de divort se face in scris si se semneaza personal de catre soti in fata notarului public competent la care se depune cererea.

Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, notarul public va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort.

In cazul divortului prin acord la notar, conditia obligatorie este ca domiciliul minorului sa fie stabilit pe teritoriul Romaniei. In cazul in care se doreste stabilirea domiciliului minorului in strainanate, notarul public nu mai este competent sa se pronunte asupra divortului intre cei doi soti.

Dupa ce efectueaza operatiunile de inregistrare a cererii, notarul public acorda sotilor, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort si ii informeaza despre aceasta la momentul inregistrarii cererii.

La expirarea acestui termen, notarul public va verifica daca sotii staruie in cererea de divort si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, pronuntand admiterea sau respingerea cererii de divort.

Daca sotii staruie in divort, isi exprima consimtamantul liber si neviciat si sunt indeplinite, cumulativ, si celelalte conditii legale pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor, notarul public va emite incheierea de admitere a cererii de divort;

In baza incheierii de admitere a cererii de divort, notarul public elibereaza certificatul de divort, in care va consemna desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, in fata notarului public, precum si numele de familie pe care fostii soti le vor purta dupa divort.

EnglishRomanian
SUNA ACUM