Ministerul Apărării Naționale a fost obligat – definitiv și irevocabil – să plăteasca diurna în valută militarilor care au participat în misiuni în teatre de operații
Deși sunt multe sentințe pronunțate de Tribunalele din România cu privire la diurna în valută și banii pentru facilitarea legăturii cu familia, există doar câteva definitive și irevocabile pronunțate de Curțile de apel.

Eu voi arăta azi ce scrie în dosarul meu, dosar în care Ministerul Apărării Naționale a fost obligat, definitiv și irevocabil, să plătească clientului meu diurnă în valută și bani pentru facilitarea legăturii cu familia, în cuantum de peste 40.000 euro.
Justificarea legală este astfel:
„Conform art. 26 din legea nr. 42/2004: „În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va stabili sporurile specifice, drepturile de diurnă, cazare și hrană ale personalului militar și civil participant la misiunile prevăzute la art. 2 lit a) – d), precum și ale celui care execută controale, în conformitate cu specificul fiecărui tip de misiune”, fiind adoptată HG nr. 1086/2004 prin care au fost reglementate drepturile personalului participant la misiunile prevăzute de art. 2 din Legea 42/2004.
Legea 42/2004 a fost în vigoare de la 21 martie 2004 până la 19 iunie 2011, fiind abrogată și înlocuită prin legea nr. 121/2011 (privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român), care însă a menținut aceleași dispoziții referitoare la destinatari: art. 27 – „Dispozițiile prezentei legi se aplică tuturor instituțiilor publice de apărare, de ordine publică și siguranță națională. Competențele ministrului apărării naționale, stabilite prin prezenta lege, sunt îndeplinite, după caz, de conducătorii instituțiilor respective”.
De asemenea, dispozițiile art. 26 din Legea Nr. 121/2011 arată că: „Drepturile de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere şi transport ale personalului militar şi civil participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi ale celui care execută misiuni în zona de operaţii, în sprijinul forţelor armate dislocate, în conformitate cu specificul fiecărui tip de misiune sau operaţie, se stabilesc prin hotărâre a guvernului”.
Nu a fost emisă o altă hotărâre de guvern, astfel că a rămas aplicabilă HG nr. 1086/2004.
Așa cum dispune HG nr. 1086/2004 astfel cum a fost modificată şi completată prin HG nr. 639/2008, personalul care participă la misiuni în temeiul Legii Nr. 121/1995 (fostă Nr. 42/2004) este îndreptățit să primească o diurnă în valută, care nu include drepturile de hrană, în cuantum de 45 euro/zi, sumă majorată cu 100% pentru cei care participă în zonele de operații”.
Ce trebuie să știți este că Hotărârea Guvernului nr. 1086/2004 pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român, astfel cum a fost modificată și completată de Hotărârea Guvernului nr. 639/2008 sunt documente cu nivel de clasificare secret.
Persoanele care au plecat în misiuni în teatre de operații NU au avut cunoștință de aceste documente cu nivel de clasificare secret.
Prin urmare, chiar dacă ați participat la astfel de misiuni cu mai mult de 3 ani în urma, acțiunile pentru primirea drepturilor cuvenite sunt încă în termen, tocmai datorită secretizării celor 2 hotărâri.
Regăsiți mai jos extras din Decizia Curții de Apel București prin care a fost admis definitiv și irevocabil acțiunea prin care Ministerul Apărării Naționale a fost obligat să plătească diurna în valută și bani pentru facilitarea legăturii cu familia pentru cele 2 misiuni din Afganistan la care clientul meu a participat.

Dacă aveți nevoie de consiliere în astfel de demersuri, mă puteți contacta la e-mail: avocatiuliadumitru@gmail.com sau la tel: 0724347252