Drepturile bănești de care ar trebui să beneficieze personalul care își desfășoară activitatea în spitale

Care sunt drepturile banesti de care trebuie sa beneficieze personalul din spitale? Care este cuantumul legal al indemnizatiei de hrana pentru personalul din spitale pentru ultimii 3 ani? Exista vreo ordonanta sau alt act normativ care sa limiteze drepturile lor salariale sau care sa impuna ca unele sporuri sa fie calculate la salariul de baza de dinainte de legea 153?

AVOCATUL RASPUNDE

Drepturile bănești pentru personalul din spitale este compus din salariul de bază, spor pentru condiții de muncă, gărzi, indemnizații etc., după caz, iar actul normativ care reglementează salarizarea pentru această categorie de lucrători este Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care, la art.24, prevede că limita maximă a sporurilor şi a altor elemente ale venitului salarial specific fiecărui domeniu de activitate este prevăzută în legea-cadru mai sus menţionată şi în anexele nr. I-VIII la aceasta (a se vedea anexa II pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială).
A se vedea și actele normative la care face trimitere Legea-cadru nr.157/2017. Amintim aici HG nr.153/2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și asistență socială” și Ordinul nr.3301/791/2023 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 3^1 alin. (1) din cap. II al anexei nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri public.
Facem trimitere și la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate.
Cu privire la nivelul sporurilor, menționăm Decizia 63/2023 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 23 şi ale art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a dispoziţiilor art. 7 alin. (1) şi (3) din capitolul II al anexei nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, prin care Curtea Constituționaă a reţinut că:
„31. Prin Decizia nr. 666 din 29 septembrie 2020, precitată, paragrafele 23 şi 24, Curtea a reţinut că prevederile de lege criticate nu recunosc necondiţionat dreptul la acordarea sporurilor la nivelul lor maxim, ci doar dreptul la acordarea sporurilor, nivelul acestora urmând a fi determinat în raport cu regulile pe care legea le stabileşte: încadrarea fiecărui spor în limitele maxime prevăzute în lege şi în anexele sale şi totodată, interdicţia depăşirii cumulate a pragului prevăzut de art. 25 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017. De asemenea, în accepţiunea legii-cadru, sporurile nu sunt stabilite prin raportare la procent fix, ceea ce rezultă din utilizarea sintagmei „spor de până la …%„. Regula limitării sumei sporurilor şi a stabilirii sporurilor sub forma unei limite maxime, în care fiecare dintre acestea trebuie să se încadreze, şi nu ca un procent fix, prestabilit din salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare reprezintă opţiunea legiuitorului, exprimată în limitele prevăzute de Constituţie şi destinată a fi aplicată în mod nediferenţiat întregului personal plătit din fonduri publice.
32. În sfârşit, în ceea ce priveşte dispoziţiile art. 7 alin. (1) din capitolul II al anexei nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, Curtea reţine că acestea reglementează sporurile ce pot fi acordate personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare şi unităţile medico-sociale în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora. Dispoziţiile alin. (3) din acelaşi articol de lege prevăd că locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens
.”
În ceea ce privește indemnizația de hrană, Legea-cadru nr.153/2017 prevede la art.18 alin.(1), alineat modificat prin Legea 296/2023, că începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele preţului de consum comunicat anual de Institutul Naţional de Statistică, începând cu 2025 (…).
Alin.(2) al aceluiași articol prevede că indemnizaţiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).
Iar alin.(6) al aceluiași articol prevede că indemnizația de hrană nu va fi inclusă în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri prevăzută la art. 25 alin. (2). Această prevedere a fost menținută și ulterior și aici menționăm OUG nr.114/2018, OUG nr.130/2021.
Dispozițiile art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 la care se face trimitere mai sus instituie regula potrivit căreia suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistență socială nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.
Menționăm că obligația ordonatorilor de credite de a acorda indemnizații de hrană este prevăzută de legiuitor din 2018, la un nivel lunar reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Iar din 2019 indemnizația de hrană se raportează la salariul minim brut stabilit pentru anul 2019, de 2080 lei. Astfel, indemnizația de hrană este menținută din 2019 la suma lunară de 376.6 lei. Menținerea indemnizației de hrană la nivelul din 2019 a fot prevăzută de OUG nr.114/2018, OUG nr.226/2020, OUG nr.130/2021 și OUG nr.168/2022. Iar mai nou, de la 1 octombrie 2023, de acest drept pot beneficia doar lucrătorii care au venituri lunare nete sub 8000 lei.
Prin urmare, personalul din spitale beneficiază de sporuri, indemnizație de hrană și alte drepturi de natură salarială în limitele și în condițiile prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017.

SUNA ACUM