Drepturi banesti pentru personalul didactic si didactic auxiliar ce rezulta din Legea nr. 330/2009 – prima actiune solutionata favorabil de Tribunalul Bucuresti

In iunie 2013, Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru prima data intr-un dosar ce are ca obiect drepturile banesti ce rezulta din legea 330/2009.DSC_6667

Prin urmare, a fost, astfel, obtinuta si prima sentinta favorabila de care vor beneficia membrii din Sindicatul Liber din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Dna. Avocat Dumitru Iulia s-a ocupat de acest dosar si ne transmite urmatoarele:

Incepand cu 2008, personanul didactic si didactic auxiliar din invatamant a fost cat se poate de nedreptatit, din punct de vedere al drepturilor salariale.

Astfel, prin OG 15/2008 asftel cum a fost aprobată și modificată prin Legea nr. 221/2008 s-au prevăzut o serie de majorări salariale pentru personalul din învățământ.

Aceste drepturi au fost admise doar in urma unor actiuni promovate de catre sindicatele din invatamant, doar pentru membrii de sindicat.

Din pacate, personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, care nu facea parte dintr-un sindicat, nu a avut pe nimeni care sa ii  reprezinte interesele si care sa lupte pentru recuperarea drepturilor banesti.

În anul 2010 a intrat în vigoare legea – cadru a salarizării unice, respectiv legea nr. 330/2009, care prevedea majorări salariale pentru întreg personalul din sistemul bugetar.

În cazul personalului din învățământ, drepturile salariale din anul 2010 trebuia să aibă în vedere nivelul celor din anii 2008 – 2009, dar care, în realitate, nu fuseseră acordate.

Mai departe, deși legea nr. 330/2009 a fost abrogată, legea nr. 285/2010 are în vedere majorări salariale în funcție de salariul avut de personalul bugetar în octombrie 2010.

Însă, în ceea ce privește, în special, personalul din învățământ, ne întrebăm: „Cum se poate stabili nivelul drepturilor salariale pentru anul 2011, dacă nici până în prezent nu a fost stabilit cel aferent anului 2008?”

În această situație, singura soluție este formularea unor cereri de chemare în judecată, pentru solicitarea drepturilor bănești cuvenite în temeiul legii.

În prezent, o serie de astfel de acțiuni au fost formulate pe rolul instanțelor din România, toate acestea fiind soluționate în mod favorabil.

http://proalba.ro/tribunalul-bucuresti-s-a-pronuntat-pentru-prima-data-intr-un-dosar-ce-are-ca-obiect-drepturile-banesti-ce-rezulta-din-legea-3302009/

 

 

SUNA ACUM