Divorț și concediere în același timp

M-am întrebat adesea ce poate fi mai dureros în viața unei persoane: divorțul sau concedierea?

Ambele situații reprezintă o despărțire iar despărțirile rareori sunt ușoare.

Însă, mai greu de suportat decât un divorț sau o concediere este atunci când amândouă se petrec în același timp și când sunt implicate aceleași persoane.

În cursul anului trecut am avut o astfel de speță.

O femeie: soție și angajată în cadrul firmei soțului ei.

Soțul a demarat procedura de divorț și, în același timp, a încercat concedierea salariatului nedorit în persoana viitoarei foste soții.

Spun ca soțul „a încercat” concedierea soției pentru ca nu a reușit.

Cu ajutorul meu, soția a contestat în instanță iar Tribunalul București a dispus: „anularea deciziei de concediere, repunerea părților în situația anterioară în sensul reintegrării reclamantei în funcţia deţinută anterior deciziei de încetare a contractului de muncă, obligarea pârâtei la plata către reclamantă a despăgubirilor egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat începând cu data concedierii până la data reintegrării efective precum și obligarea pârâtei la plata salariilor restante” (pentru că, de ce nu, angajatorul reprezentat de fostul soț  nici măcar nu îi plătea soției sale salariile).

Sursa foto: concediere –
via Shutterstock.com

Art. 65 din legea 53/2003, prevede următoarele:

(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă”.

            Așadar, în cazul în care angajatorul procedează la desființarea unui loc de muncă, această desființare trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză realiză și serioasă.

            Ideea de bază constă în faptul că desființarea postului, care atrage și concedierea salariatului, trebuie să nu ascundă alt motiv decât cel al necesității reale a angajatorului.

            Decizia de concediere emisă de angajator este supusă cenzurii judecătorului care va urmări un singur aspect: necesitatea reală a suprimării postului.

            Or, este de esența principiului respectării dreptului de acces la justiție ca decizia de concediere, indiferent de motiv, să fie analizată de judecător care să decidă dacă respectiva desființare a postului salariatului concediat este reală sau ascunde dorința angajatorului de a elimina un salariat nedorit.

            În cauza în care am reprezentat-o pe clienta mea, salariatul nedorit era una și acceași persoană cu soția nedorită.

           Judecătorul a analizat dacă nu cumva în spatele acelei desființări de post nu se disimulau alte motive de concediere.

În cauza de care povestesc era evident ca angajatorul a dispus eliminarea unui singur post tocmai pentru a o elimina pe soția, cu care era în curs de divorț, din cadrul societății.

Daca aveți nevoie de consiliere sau reprezentare în cazuri de divorț, concediere sau amandouă în același timp, mă puteți contacta pe adresa de mail: avocatiuliadumitru@gmail.com sau la telefon: 0724347252

SUNA ACUM