Diurna in valuta pentru militarii plecati in misiuni in strainatate, acordabila in baza unor hotarari de guvern secretizate

Povesteam într-un articol mai vechi despre drepturile bănești ale personalului militar care a plecat în misiuni pe teritoriile alor state, drepturi bănești cuvenite și neacordate de Ministerul Apărării Naționale.

Este vorba, mai exact despre: diurna în valuta și bani pentru facilitarea legăturii cu familia.

Sunt sute astfel de dosare înregistrate pe rolul tribunalelor din întreaga țară.

În iulie 2020 a fost finalizat un astfel de dosar împotriva Ministerului Apărării Naționale (MApN). De fapt, acest dosar a fost primul împotriva MApN din România câștigat definitiv și irevocabil.

A fost o lupta lunga, grea dar satisfacția câștigului final este incomparabilă.

Despre ce vorbesc, de fapt?

Despre faptul că „militarilor trimiși în misiunile de pace li s-a ascuns, timp de 15 ani, că trebuie să primească o diurnă de 45 eur o pe zi (din care 45 euro diură suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare + 1 dolar pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere)”.

La început, printr-o primă hotărâre de ministru s-a stabilit că se acordă suma de 40 dolari/zi reprezentând diurnă suplimentară, pentru ca mai apoi, aceasta să se modifice iar suma să se majoreze la 45 euro/zi de persoană.

De asemenea, ambele hotărâri de ministru menționează că pe durata misiunii personalul beneficiază de 1 euro/zi/persoană pentru facilitarea legăturii cu familia.

Cele mai multe misiuni durează aproximativ 6 luni, adică 180 zile a câte 46 euro/zi. Asta ar însemna aproximativ 8.300 euro/persoană/misiune.

Dar sunt și misiuni de câte un an, ceea ce înseamnă un venit de 17.000 euro care trebuiau plătiți de MApN și care nu au fost plătiți niciodată.

Să mai spun că această sumă de majorează cu 100% pentru cei ce participă în teatre de operații? Un astfel de teatru de operații este Afganistan.

De ce nu s-au dat acești bani? Pentru că erau cuveniți în temeiul unor hotărâri de guvern clasificate, nivel de clasificare „secret” iar militarii nu au știu de ele.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă că MApN și-a trimis oamenii în misiuni, dar a „uitat” să le plătească o „modică” sumă cuprinsă între 8000 euro și 17.000 euro.

Ce trebuie să știți este că Hotărârea Guvernului nr. 1086/2004 pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român, astfel cum a fost modificată și completată de Hotărârea Guvernului nr. 639/2008 sunt documente cu nivel de clasificare secret.

Persoanele care au plecat în misiuni în teatre de operații NU au avut cunoștință de aceste documente cu nivel de clasificare secret.

Prin urmare, chiar dacă ați participat la astfel de misiuni cu mai mult de 3 ani în urma, acțiunile pentru primirea drepturilor cuvenite sunt încă în termen, tocmai datorită secretizării celor 2 hotărâri.

Primul pas în demersurile pentru recuperarea acestor drepturi este formularea unei cereri adresate MApN.

Nu așteptați răspunsul!!!!!

În termen de maxim 30 de zile de la această cerere, trebuie introdusă cerere de chemare în judecată la Tribunalul de la domiciliul sau reședința reclamantului.

Chiar dacă sediul MApN este în București, acest tip de acțiuni nu se depun la sediul pârâtului ci, așa cum am spus mai sus, la domiciliul sau reședința reclamantului. A depune o astfel de acțiune la o altă instanța nu va face decât să prelungească soluționarea dosarului prin declinarea competenței la instanța competentă teritorial.

Sper că v-au fost de folos precizările mele și că va ajută în lupta voastră pentru primirea banilor cuveniți.

Aici gasiti informatii despre aceste sume de bani: Bani datorati de MApN militarilor plecati in misiuni pe teritoriul altor țări iar aici informatii despre actiuni in instanta: Cererea de chemare in judecata

SUNA ACUM