Ce trebuie sa stii inainte sa iti infiintezi un SRL (societate cu raspundere limitata)

1. Verificarea indeplinirii conditiilor cu privire la fondatori

Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de legea nr. 31/1990. Această va fi o declarație pe care asociatul o va da în fața unui avocat sau în fața unui notar.

2. Alegerea formei juridice

SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA – SRL

Asociatii nu au calitatea de comercianti si nu raspund de datoriile societatii decat in limita aporturilor. Capitalul social este divizat in parti sociale egale care trebuie sa aiba o valoare minima de 10 de lei fiecare. Societatea cu raspundere limitata cunoaste o forma aparte: societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.

3. Alegerea sediului social

Sediul social al societatii poate fi intr-un spatiu proprietatea unuia sau a mai multor asociati ori intr-un spatiu aflat in folosinta acestora in baza unui contract de inchiriere, subinchiriere sau comodat.

4. Alegerea denumirii și a emblemei societatii

Dreptul de folosinta exclusiva asupra denumirii si emblemei se dobandeste prin inscrierea acestora in registrul comertului.

Orice noua societate trebuie sa se deosebeasca de cele existente.

Cand o denumire este asemanatoare cu o alta deja existenta, trebuie sa se adauge o mentiune care sa o deosebeasca de aceasta, fie prin desemnarea mai precisa a persoanei, fie prin indicarea felului de comert exercitat sau in orice alt mod.

Oficiul registrului comertului va refuza inscrierea unei denumiri care, neintroducand elemente deosebite in raport cu firme deja inregistrate, poate produce confuzie cu acestea.

Inscrierea unei denumiri care contine cuvintele: «national», «roman», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului.

Nici o firma nu va putea cuprinde o denumire intrebuintata de comerciantii din sectorul public.

Orice emblema va trebui sa se deosebeasca de emblemele inscrise in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert, precum si de emblemele altor comercianti de pe piata unde comerciantul isi desfasoara activitatea.

Emblemele vor putea fi folosite pe panouri de reclama oriunde ar fi asezate, pe facturi, scrisori, note de comanda, tarife, prospecte, afise, publicatii si in orice alt mod, numai daca vor fi insotite in mod vizibil de firma comerciantului.

Daca emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisa cu litere avand marimea de cel putin jumatate din cea a literelor cu care este scrisa emblema.

3 Responses

  1. Mihaela P.

    Multumim mult pentru informatii. Eu as dori sa stiu ce reguli sunt pentru PFA si cand anume alegem PFA in detrimentul SRL-ului.

SUNA ACUM