Bani datorati de MApN militarilor plecati in misiuni pe teritoriul altor țări

Am văzut zilele trecute un articol foarte interesant aici .

Acest articol care vorbește despre drepturi bănești ale personalului militar care au plecat în misiuni pe teritoriile alor state, drepturi bănești cuvenite și neacordate de Ministerul Apărării Naționale.

Mă bucur că am citit articolul mai sus menționat pentru că și eu mă confrunt cu astfel de spețe și e tare bine să știm, noi avocații, că lucrurile merg spre bine și sunt speranțe de soluții favorabile.

Ce se întâmplă, de fapt?

Ei bine, se pare că: „Polițiștilor și militarilor trimiși în misiunile de pace li s-a ascuns, timp de 15 ani, că trebuie să primească o diurnă de 45 euro pe zi (din care 45 euro diură suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare + 1 dolar pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere)”.

La început, printr-o primă hotărâre de guvern s-a stabilit că se acordă suma de 40 dolari/zi reprezenta diurnă suplimentară. Ulterior, această hotărâre s-a mdificat iar suma s-a majorat la 45 euro/zi de persoană.

De asemenea, ambele hotărâri de ministru menționează că pe durata misiunii personalul beneficiază de 1 euro/zi/persoană pentru facilitarea legăturii cu familia.

Cele mai multe misiuni durează aproximativ 6 luni, adică 180 zile a câte 46 euro/zi. Asta ar însemna aproximativ 8280 euro/persoană/misiune.

S-au plătit aceste sume?

Având în vedere numărul mare de acțiuni înregistrate pe rolul instanțelor, tind să cred că nu prea s-au plătit.

Ce trebuie să știți este că Hotărârea Guvernului nr. 1086/2004 pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român, astfel cum a fost modificată și completată de Hotărârea Guvernului nr. 639/2008 sunt documente cu nivel de clasificare secret.

Persoanele care au plecat în misiuni în teatre de operații NU au avut cunoștință de aceste documente cu nivel de clasificare secret.

Prin urmare, chiar dacă ați participat la astfel de misiuni cu mai mult de 3 ani în urma, acțiunile pentru primirea drepturilor cuvenite sunt încă în termen, tocmai datorită secretizării celor 2 hotărâri.

Potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea Nr. 121/2011: „Misiunile şi operaţiile la care participă forţele armate în afara teritoriului statului român sunt: (…) de pace”.

Fondurile necesare participării forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor trimiţătoare”, așa cum prevede art. 19 din legea menționată, fonduri care sunt destinate atât pentru executarea misiunii cât și pentru pregătirea acesteia.

De asemenea, dispozițiile art. 26 din Legea Nr. 121/2011 arată că: „Drepturile de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere şi transport ale personalului militar şi civil participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi ale celui care execută misiuni în zona de operaţii, în sprijinul forţelor armate dislocate, în conformitate cu specificul fiecărui tip de misiune sau operaţie, se stabilesc prin hotărâre a guvernului”.

Aceste drepturi financiare sunt stabilite prin hotărâre a guvernului, iar în prezentul articol fac referire la HG nr. 1086/2004 astfel cum a fost modificată şi completată prin HG nr. 639/2008.

Așa cum dispune HG nr. 1086/2004 astfel cum a fost modificată şi completată prin HG nr.  639/2008, personalul care participă la misiuni în temeiul Legii Nr. 121/1995 (fostă Nr. 42/2004) este îndreptățit să primească o diurnă în valută, care nu include drepturile de hrană, în cuantum de 45 euro/zi, sumă majorată cu 100% pentru cei care participă în zonele de operații.

Sper că v-au fost de folos precizările mele și că va ajută în lupta voastră pentru primirea banilor cuveniți.

EnglishRomanian
SUNA ACUM